Maja Vtič v vetrovnem Zau na 3. mestu

Maja Vtič v vetrovnem Zau na 3. mestu

22.01.2016

Svetovni pokal smučark skakalk se je na daljnem vzhodu na tretji tekmi japonske turneje prvič resneje srečal z vremenskimi težavami. Na prenovljeni skakalnici v Zau, ki je povečana na velikost 106 metrov in je osvetljena, je bila pred tretjo tekmo japonske turneje poizkusna serija zaradi sneženja in vetra po treh tekmovalkah odpovedana.

Napovedano izboljšanje vremena ob 17. uri po lokalnem času se je uresničilo in žirija je tekmo začela. Brez spremenljivih razmer seveda ni šlo, a ne pozabimo, da so skoki šport v naravi. V prvi seriji je od naših prva nastopila Katja Požun, ki je s 87,5 metri dobro opravila svojo nalogo in z 91,2 točkami zanesljivo skočila med dobitnice točk. Podobno je kasneje uspelo tudi preostalim našim. Urša Bogataj je pristala pri 92 metrih in zbrala 103,4 točke ter po opravljenem nastopu prevzela vodstvo. A tam ni vztrajala dolgo. Kmalu za njo jo prehitela tudi reprezentančna kolegica Špela Rogelj, ki je s skokom dolgim 99,5 metrov le za pol metra zaostala za takrat še aktualnim rekordom naprave Maje Vtič. Rogljeva je zbrala 107,9 točk, kar je bilo na koncu dovolj za 14. mesto.

Vetrovna loterija Vtičevo ponesla na stopničke, Takanašijevo pa do rekorda

Za njenim skokom so organizatorji znižali zaletišče, tako da so v nadeljevanju skakalke tudi ob občutno krajših skokih prišle pred našo reprezentantko. To pa ni uspelo Emi Klinec, ki je pristala že pri 85 metrih, zaradi nižjega zaletišča pa je vseeno zbrala 6,9 točk več kot denimo Požunova. Kot zadnja od naših je v smučino odšla Vtičeva (že bivša rekorderka), ki je pristala pri 96 metrih in zbrala kar 125,3 točk ter ob tem prevzela vodstvo pred novopečeno rekorderko naprave Evo Pinkeling iz Avstrije, ki je malo pred našo skakalko pristala pri 102 metrih. Za Vtičevo je žirija imela obilo težav, da je serijo, ki so jo še pred koncem razglasili za edino na današnji tekmi, izpeljala do konca. Od preostale četverice na vrhu sta našo skakalko uspeli premagati le še Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je za 94,5 metrov zbrala 127,2 točk in domača matadorka Sara Takanaši, ki je po dolgem čakanju le dobila zeleno luč in skočila točno na velikost skakalnice, ter za skok dolg 106 metrov prejela 143,4 točk.

Maja Vtič je s tretjim mestom tretjič v karieri stopila na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Prvič v Hinzenbachu 2014, drugič pa v letošnji sezoni v Lillehammerju, ko je osvojila drugo mesto. Končne uvrstitve preostalih naših so sledeče: Rogelj 14., Bogataj 17., Klinec 23. in Požun 26.

Prvi vtisi Maje Vtič po tretjih stopničkah v karieri so bili seveda veseli: "Zelo sem vesela tretjega mesta, sploh zaradi slabših nastopov na zadnjih tekmah. Danes je bilo res zelo težko, mogoče za dekleta, ki so skočila za mano še najtežje. Sem pa pokazala svoj skok in zato sem zadovoljna s svojim tretjim mestom."

Na včerajšnjem treningu oz. v kvalifikacijah je kot prva na novi skakalnici skočila 100 metrov in za en dan postala tudi rekorderka naprave: "Že takoj prvi skok je bil na višjem nivoju kot v Sapporu, tako da s prilagajanjem na napravo nisem imela večjih težav. Skakalnica je večja kot je bila prej, kar je za nas plus. Ni bilo težav, vsak skok je bilo bolje."

Vetrovne razmere, ki so nastope 41 skakalk razvlekle na tekmo dolgo več kot dve uri, na našo najboljšo skakalko te zime niso vplivale. "Zelo mirno. S tem se nisem veliko ukvarjala. Imela sem svoj ritem, tako da me to ni dosti zmotilo. Dvakrat sem morala z naletnega mesta, na vrhu je pihalo in bilo mrzlo, a so organizatorji poskrbeli, da smo imele za ogrniti. Kar me je skrbelo je bilo le to, da bi se nabralo preveč snega v smučini, a na srečo se ga ni in je vse lepo steklo."

Zadovoljen je bil tudi glavni trener Sten Baloh: "Drugega nimam za povedati kot to, da če imaš tekmovalko na stopničkah, si lahko vesel in zadovoljen. Morda smo danes imeli kanček sreče, da Maji ni bilo petkrat potrebno na zaletno mesto ampak je šla samo dvakrat, tretjič pa se je lepo spustila. Dober skok za te razmere, na koncu se je izšlo za stopničke. Špela je imela priložnost, da bi bila na stopničkah, ampak jutri je že nova priložnost. No, vremenske napovedi sicer niso najboljše, a upajmo, da se to ne bo uresničilo."

Jutri bo v Zau na sporedu še ena tekma, nato pa se dekleta vračajo v Evropo, kjer jih prihodnji konec tedna čakata tekmi v Oberstdorfu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.