Sberbank intervju - Stane Baloh : ''Prvi bom, ki bom dekletom omogočil skok na velikank''

Sberbank intervju - Stane Baloh : ''Prvi bom, ki bom dekletom omogočil skok na velikank''

27.12.2016

Kako ste zadovoljni s pripravami na letošnjo sezono?
V glavnem so priprave potekale po programu, je pa res, da nam je šlo zadnji mesec, mesec in pol vse kar malo na glavo zaradi vremenskih razmer. Zapadel je namreč sneg in nam prekril plastiko, tako da smo morali odpovedati trening, brez, da bi izvedli en sam skok. Zadnje priprave pred začetkom sezone smo nato želeli izvesti treninge na snegu, pa smo morali tudi te odpovedati, tokrat zaradi pomanjkanja snega oziroma preslabo pripravljene skakalnice. V Kranju smo sicer trenirali, a smo proti koncu tudi tam morali treninige izpustiti, saj je bilo vreme pretoplo. Zato smo uporabili zadnjo možnost, ki se je sam ne rad poslužujem in sicer, da smo trening opravili na skakalnici kjer je tekma svetovnega pokala in to tik pred samo tekmo. Kljub temu, da sem se treninga v Lillehammerju branil, se je izkazal za dobro potezo, saj smo v miru odtrenirali in so punce lahko v miru startale v novo sezono svetovnega pokala. 

Ste na tokratnih pripravah uvedli kakšne novosti? 
V bistvu se sedaj že tretje leto držimo neke rdeče niti, kar pomeni, da treniramo po programu, ki je zelo podoben treningu naših skakalcev A reprezentance, a je seveda prilagojen dekletom. Vsako leto sicer poizkušamo kakšno stvar dodati, tako smo letos na primer dodali trening stabilizacije celega telesa, ki je tudi iz preventivnega pogleda zelo pomembna, hkrati pa je dosti lažje izvajati treninge, če imaš stabilen trup in ojačana kolena. Potrkati moram, da letos ni bilo nobenih težav ne s koleni, kot tudi ne s hrbti skakalk.

Lahko v nekaj stavkih opišete priprave; na čem je poudarek, se čemu se izogibate?
Trening kondicije je bil namenjen predvsem pridobivanju eksplozivnosti, vendar pa je treba pri dekletih paziti, da ne pretiravajo s prevelikimi obremenitvami, saj te lahko hitro vplivajo na mišično maso, ki pa jo ne rabijo ne dekleta in ne fantje. V počepu so tako dekleta na začetku priprav dvigovale do 70 kilogramov, proti koncu pa smo težo zmanjšali na 30 do 50 kilogramov. 

Kakšno je vaše mnenje glede odločitve FIS, da dekleta (še) ne smejo skakati na velikankah? Bi si katero od naših deklet upali spustiti po planiški velikanki ali v Vikersundu?
Pri FIS po eni strani vedo, da so poleti deklet lahko za skakalni šport velika reklama, po drugi strani pa se, tako kot tudi mi, zavedajo, da so dekleta nekoliko bolj občutljiva na vremenske razmere, potrebujejo nekoliko več hitrosti kot fantje, zato poskušam njihovo odločitev razumet kot nekaj, kar je v dobro deklet. So pa naša dekleta, ko smo ob otvoritvi stali na vrhu velikanke v Planici dejale, da bi si tudi same želele skočiti. Sam jih popolnoma razumem in bi si jih tudi upal spustiti po velikanki. Kdaj se bo to zgodilo, pa ni na nas, saj mora za kaj takega FIS prižgati zeleno luč. V Vikersunudu so na primer Američanke in Norvežanke izsilile skok na lvelikanki in je prišlo do padcev. Če vprašate mene, ni vredno tvegati kariere, samo zato, da bi lahko rekli, da ste leteli, čeprav spoštujem to željo in če bo priložnost za kaj takega, bom jaz zagotovo prvi, ki bom puncam omogočil polet na letalnici, saj je to želja vsakega skakalca in skakalke
 
Kaj so največje razlike med moškimi in ženskimi skoki? 
Razlika je že zaradi same konstitucije, moči in morfologije, kar je potrebno upoštevati. Ženski skoki so ženski skoki in en bodo nikoli moški. Potrebno je upoštevati tudi dejstvo, da dekleta potrebujejo več hitrosti za podobno dolge skoke kot fantje in glede na to, da je potrebno več hitrosti, je toliko več možnosti, da pride do kakšnih poškodb. 
So pa sicer dekleta podobna kot fantje, je pa eden večjih problemov ta, da dekleta v večji meri slabe skoke nosijo seboj. Potrebujejo namreč več časa kot fantje, da se znebijo negativnosti, ki so posledica slabega skoka na tekmovanjih.

Katere tekme v sezoni se najbolj veselite in zakaj? 
Pri dekletih tekem nimamo v izobilju, imamo jih sicer vsako leto več, zato mi je vsaka tekma še posebej v izziv. Iz tedna v teden se tako veselimo vikendov, ko tekmujemo. Je pa letos svetovno prvenstvo in bo zagotovo tekmovanje tam največji izziv.

Če bi lahko katero od tekem v sezoni črtali iz seznama, katera bi to bila in zakaj?
Ravno zato, ker je tekem malo, ne bi nobene črtal. Sploh zato ker je organizacija vsako leto na višjem nivoju in imamo tako vsako leto manj pripomb.

Če bi morali za vaše varovanke izbrati eno skupno ime/vzdevek, katero bi to bilo?
Dobro vprašanje. Jaz jim rečem kar moje punce oziroma najine (Primož Peterka, pomočnik trenerja) punce. Mislim, da te dve besedi pomenita vse.

Vajini varovanci so nastopili v Sberbankovem oglasu, v katerem si je Peter Prevc s Sberbankovo Ide@al MasterCard kartico privoščil motorne sani. Kaj bi si v podobni reklami privoščil in Stan Baloh?
Po pravici o tem še nisem razmišljal. Verjetno bi denar vložil kar v hišo, v vrt :)

Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom Svetovnega pokala?
Glede na to, da smo bili proti koncu priprav v časovni stiski in smo bili vsi malo nervozni, saj nismo vedeli ali smo poleg ali ne, je kar dobro. Tekme so namreč pokazale, da smo z nekaterimi skakalkami blizu prve deseterice, je pa res, da nam manjka malo samozavesti. Zavedam se, da je na prvih tekmah prisotne malo nervoze in če dobro startaš je potem veliko lažje. Za tiste, ki pa so startale malo slabše, imamo sedaj štiri tedne premora in se bodo do naslednjih tekem lahko sestavile.

Kje vidite glavni vzrok za odlične predstave Domna Prevca?
Glavni vzrok vidim v samem Domnu. Domen je pač Domen. Je novinec v svetovnem pokalu, ni preveč obremenjen s svojo skakalno zgodovino, hkrati pa je tudi tak karakter, da zna odklopiti marsikatero stvar, ki bi katerega drugega skakalca morda motila. Prednost pa je tudi njegova mladost, zaradi katere na vse skupaj gleda drugače kot mi oziroma nekateri starejši skakalci.

 

 

 

 

Vis: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.