Premagala strah in stres

Premagala strah in stres

27.01.2015

Čeprav ima smučarska skakalka Špela Rogelj pri 20 letih pred seboj še vso kariero in ogromno izzivov, ji je začetek te zime že prinesel nekaj nepozabnih izkušenj. In zgodovinsko prvo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu.

Svetlolasa mladenka iz Jezera je bila od nekdaj zapisana skokom, četudi se je s to panogo v njenem otroštvu ukvarjalo malo njenih vrstnic. A drobna deklica je sledila stopinjam očeta Franca in se vzpenjala vsakič više po zaletišču. Vprašanje strahu je bilo brezpredmetno.

Pa vendar mu je tu in tam na vrhu skakalnice že zrla v oči. »Strah me je res bilo enkrat, in to na tekmi v Oslu pred dvema letoma, ko je pred mano padla Anja Tepeš in nismo imele nobene informacije, kako je z njo, jaz pa sem morala skočiti naslednja,« se je spomnila enega od nesrečnih dogodkov, ko se je na vrhu skakalnice počutila res zelo nelagodno. Nič kaj prijetno ni bilo tudi nedavno na Japonskem, ko je v Saporu ostala brez svojih smuči, ki so se izgubile nekje na poti. V zadnjem trenutku ji je na pomoč priskočila kar ena njenih tekmic Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, vseeno pa je bilo njeno samozaupanje ob zapletu močno na preizkušnji, ko se je na skok pripravljala z izposojenimi smučmi. »Stres pred prvim skokom je bil res kar velik, ampak nekako sem se do tekme sestavila skupaj. Na koncu se niti ni tako težko spustiti s tujimi smučmi, saj sem vedela, da druge izbire nimam in da je to edini način, da nastopim na tekmi,« je povedala o zapletu, ki pa jo je naposled, tudi zaradi končnega tretjega mesta na prvi tekmi, navdal z novo dozo samozavesti.

Veliko prepričanja vase ji je sicer prinesla tudi zmaga v Lillehammerju. Čeprav so hkrati z njo narasla pričakovanja, se jih ne boji. Izpolnila je enega od velikih ciljev, zdaj lahko brezskrbno nadaljuje sezono, ki je zanjo vendarle nekaj posebnega. »To sezono uživam v tem, za kar garam celo poletje. Sproščeno se spoprimem z vsako tekmo in sledim cilju, ki ga imam,« je povedala o tem, kako to zimo doživlja drugače kot prejšnje. Se je je tudi lotila drugače? Razen tega, da so bila dekleta dolgo brez reprezentančnega trenerja in da je zato delala po klubskem programu, niti ne. Je pa nekoliko spremenila mišljenje. »Ne izsiljujem več rezultata, vem, da lahko z mirnostjo dosežem dobre skoke.« Rogljeva se zaveda, da je do svoje prve zmage prišla z enim od najboljših skokov, ki jih je kdajkoli naredila. Za še več uvrstitev na vrh bo potrebovala še več takšnih. Z njimi je lahko za seboj pustila tudi nekdaj nepremagljivo Japonko Saro Takanaši. »Ko sem jo premagala, je bil občutek fenomenalen, saj je Sara prevladovala zadnje sezone. A vidim, da sem ji z dvema dobrima skokoma blizu,« je povedala skakalka iz Jezera, ki si tudi v nadaljevanju sezone želi »dobre in dolge skoke, ki bodo izpolnili moje cilje.«

Ne izsiljujem več rezultata, vem, da lahko z mirnostjo dosežem dobre skoke.

Med njimi je, ob SP v Falunu, kajpak tudi dobra uvrstitev na domači tekmi na Ljubnem, kjer jo bo letos najbrž spremljalo še toliko več navijačev. »Upam, da jih bo prišlo veliko, sicer pa upam na dobre rezultate. Na Ljubnem se vedno odlično počutim, ljudje so prijazni, lepo nas sprejmejo, velika odlika je domačnost, ki jo imajo,« se februarskih domačih tekem že veseli Rogljeva in ob tem dodaja, da ob lanski selitvi v Planico vzdušje ni bilo tako pristno kot v Zgornji Savinjski dolini, ji je pa v Zgornjesavski dolini bolj ustrezala skakalnica.

Tekst: Špela Robnik
Foto: Roman Šipić

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.